Om att förebygga, bemöta och uppmärksamma sexuella övergrepp och ofredande på krogen. 

11. februari 2017 Blogg 0

Igårkväll skrev jag detta på Facebook: 

Förra sommaren var jag ute på krogen i Linköping för första gången på många år. För att fira min vän hade jag hakat på sällskapet ut men var nykter och sådär trött som man ofta är som småbarnsförälder. Vid ett tillfälle när jag kom ifrån mina vänner och själv går upp för en trapp så känner jag hur en främmande hand kommer in mellan mina ben och tar på mig. Jag vänder mig om för att se hur ett sällskap på 5 unga killar skrattar och ser lika “oskyldiga” ut alla 5. Jag går direkt fram till vakten som stod några meter ifrån mig. Han ryckte på axlarna och undrade frågandes “vad han skulle göra åt saken”. Jag tappade lusten, min kväll var förstörd, jag ville hem. Tog en taxi hem, spenderade sedan kvällen gråtandes och skamsen i min sambos famn med en känsla av äckel och självförakt för att jag ens befann mig i den miljön.Jag förstår självklart att det inte var mitt eget fel, men jag, som de flesta andra i den sitsen började med att skuldbelägga mig själv först innan förnuftet tog över i den debatt som ägde rum i mitt huvud. För mig, som för många andra så var detta inte första gången, min mamma och mormor och säkert deras mor delar liknande historier, krog, festival eller dansen på folkparken. Men som mamma till två döttrar så vänder det sig i magen av tanken på att helt enkelt försöka acceptera att det “alltid vart så och bara är så”. 

Samma sommar skriver Corren om övergrepp i taxibilar och på krogen som unga tjejer utsätts för.När jag sedan blir utvald av Socialnämnden för att följa med Linköpings alkoholhandläggare på en granskning så var det självklart för mig vad jag ville lägga fokus på: tjejerna och på deras rätt att gå ut och roa sig en kväll utan att bli sexuellt ofredad på ett trångt dansgolv, i en toalettkö eller folksamlingen vid baren. Jag ville fråga krögarna (ett gäng män dock) om vad de ser och hör, jag ville föra deras ord vidare och jag ville lyfta frågan för att se om vi i Linköping kan anamma en modell likt den i Göteborg där kommunen utbildar krögare och personal om sexuella övergrepp. 

Granskningen varade i 7h en natt mellan lördag och söndag och min rapport blev säkert den längsta från en tillsyns-granskning någonsin.I veckan ringde Correns reporter och ställde några frågor om granskningen, självklart svarade jag så gott jag kunde. I samma veva startade jag en namninsamling, det måste tamefan vara nog nu!

Länken till artikeln ser ni nedanför.

Länk till namninsamling för att polisstyrelsen ska föra in avsnitt om sexuella övergrepp och ofredande i kursplanen för ordningsvakter hittar ni här (en liten men ack så viktig del av problemet) :

https://www.skrivunder.com/krogfortjejer

Skriv under och sprid! ??❤


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *