Vad gör flera poliser för nytta om förtroende inte finns? 

11. november 2017 Blogg 0

Igår höll jag en föreläsning om Miljöpartiet och demokrati i tre olika klasser på den muslimska friskolan i skäggetorp. Först 1-3 sen 3-6 och sist 7-9. Det var ett utmaning att anpassa nivån efter olika åldrad och kompetens. Att förklara ”solidaritet med kommande generationer” för 1-3 var lite trixigt med andra ord men jag körde på liknelsen på en gemensam matsal i skolan där de som äter först måste tänka på de som kommer efter så det finns mat lvar och är rent o snyggt ;)I klass 7-9 var jag sist på tur efter moderaterna och socialdemokraterna varit där på morgonen. Efter en kort genomgång började jag svara på frågor.
-Dom andra, moderaterna o dom sa att dom vill ha mera poliser här. Vad vill du?

-Visst mera poliser, men vad gör det för skillnad hur många det är här om ni inte litar på dom o känner förtroende för dom?

Stämningen förändras i klassrummet, det blir tyst en stund sedan svarar samma kille.

-Dom stannar och visiterar mig jämt.

-Aa precis och hur känner du då? 

-Jag blir arg.

Det bryter ut ett sorl av igenkänning och exempel i klassen. ”Dom är rasister” mumlar 

någon. Jag fortsätter..

-Då undrar ju du varför, eller hur? ”Varför just jag?”. ”Är det för att jag ser ut såhär eller för att jag är invandrare”? Eller för att jag bor i skäggetorp?”

-Ja! Jag blir arg Vafan jag har ju inte gjort något.

-Ne, så när din kompis kastar sten på polisen och polisen frågar dig om du vet vem det var vad säger du då?

– Ja vet ja borde säga men de är klart jag inte gör de fan jag hatar dom.

– Så, om vi får fler poliser som gör samma sak som dom gör idag, tror du det blir mindre hat mot dom då?!

-Nej de är bättre om dom pratar o så, dom gör aldrig de, stannar o bara pratar utan att man är misstänkt alltså.
Läraren sa till mig precis innan jag gick att hon känner att deras temavecka kring demokrati har varit oerhört givande och speciellt besöken utifrån. ”Många av dom är ju aldrig ens utanför skäggetorp och det är bra att andra kommer hit för att de ska få lite perspektiv och möta andra”.

Dessa två exempel fingret på två av mina absolut viktigaste delar i det socialt hållbara samhälle jag kämpar för:

1. Den mellanmänskliga tilliten är alltid A och O, utan den kommer vi ingenstans i någonting.

2. Mötet mellan människor och världar är det absolut viktigaste för ökad förståelse och bevarandet av en sund och frisk demokrati!Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *