Blogg

Social hållbarhet i praktiken

Hej på er!

Idag var jag som en del av Stångåstadens styrelse på en tema-eftermiddag där vi fick en dragning om våra sociala projekt i Ryd och Skäggetorp och det hela avslutades med en rundvandring i Ryd.

Stångåstaden har höga ambitioner när det kommer till arbetet med social hållbarhet och bedriver ett utvecklingsarbete i dessa områden som är minst sagt fantastiskt!

Både Anando och Magdalena som arbetar som projektledare är riktiga eldsjälar! Det är också fantastiskt att höra hur ett arbete för ett mer sammanhållet och integrerat Linköping ser ut i praktiken. Hur det kan handla om att få grannar att kunna hälsa på varandra, att ha en somalisk temakväll på sin arbetsplats AW eller låta skolbarn vara faddrar för en innergård. Det är ibland svårt att mäta effekten av detta men Stångåstaden har lyckats med just det. För man ser hur människors upplevelse av sin trygghet och miljö om omkring har ökat oerhört i samband med dessa satsningar! Vilket otroligt viktigt arbete ärligt talat, något som banar vägen för så otroligt många möjliga positiva effekter så långt framöver. Vi fick höra om exempel på flera som är ute i arbete som ett resultat av projekten, men också om hur unga motiveras till studier eller flickor till att idrotta större utsträckning. Det handlar ju om folkhälsa, om att minska rasism och segregation. Det handlar om social hållbarhet och barns rätt till en bra uppväxt. Det handlar om att kunna få vara delaktig, känna ägandeskap och tillhörighet. Det handlar om kärlek, förståelse och respekt.

Vilket Sverige vill vi bygga i framtiden? Ett Sverige där vi hälsar på varandra och frågar om varandras olikheter? Eller ett Sverige där vi utesluter varandra och snackar skit om våra grannar?

Det ligger ju i det lilla, den stora förändringen ligger alltid i det lilla.

Jag vill att Linköping ska ta täten i arbetet för social hållbarhet på riktigt nu! Det är inte acceptabelt att vi är en av Sveriges segregerade kommuner och att det är så olika förutsättningar för våra barn att växa upp i beroende på vart man bor!

Hela Linköping måste lyftas, den negativa segregrationen är ett problem för hela staden inte bara för vissa områden! Vi blir så mycket starkare tillsammans, och ett hållbart samhälle måste vi bygga just ; tillsammans!

Jag tillsammans med Magdalena och Anando som driver dessa beundransvärda projekt!

Styrelsen och de medarbetare som var med under dagen.

I ett av trapphusen där vi kikade på målningen så öppnas dörren av en kvinna som bor där. Hon öppnar dörren och frågar vilka vi är. Anando berättar att det är styrelsen som är på besök, kvinnan tvekar inte ens “kom in alla, kom in” säger hon. Hon ville bjuda in oss på fika allihopa. Så fantastiskt sätt för hela styrelsen att få se just den själen som finns i Ryd och många andra områden. Det är det som gör att mitt hjärta klappar extra för att det här inte är områden vi ska snacka ner i media eller låta populistiska politiker sänka för billiga poäng.

Det här är själen i vår stad! City är pulsen, skogen är alltid lungorna men orten är alltid själen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *